Aardkrabbers

Afbeelding Innoverend en onderzoekend of toch gewoon toekomstmuziek?
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Dreamcatcher
Administrator/Webmaster Community Forum.nl
Administrator/Webmaster Community Forum.nl
Berichten: 1178
Lid geworden op: 24 jan 2012 18:46

Aardkrabbers

#1 Bericht door Dreamcatcher » 10 mar 2014 14:51

De flats van de toekomst staan op hun kop en de bewoners zullen moeten wennen aan het wonen en werken onder de grond. In Mexico staan de architecten al klaar om 65 verdiepingen onder de grond te bouwen.

Mexicaanse architecten noemen hun nieuwe project 'earth scraper' – aardkrabber. Het idee is om een omgekeerde wolkenkrabber te bouwen, die 300 meter de grond in gaat onder het centrale plein in het bruisende hart van Mexico-Stad: Plaza de la Constitución. Het project is een reactie op de strikte bouwregels van de stad. In het historisch centrum van Mexico-Stad mogen nieuwe gebouwen maximaal acht verdiepingen hoog zijn – maar naar onderen toe zijn er geen beperkingen. Dus ontwierp Bunker Arquitectura, een jong architectenbureau in Mexico, een omgekeerde piramide die 65 verdiepingen de grond in steekt.

De 'aardkrabber' moest pal onder het reusachtige centrale plein van Mexico-Stad komen en bedekt worden met glas, waar de voetgangers overheen kunnen lopen terwijl ze een nieuwsgierige blik in de omgekeerde wolkenkrabber werpen. En volgens de architecten krijgen ze genoeg te zien, want op 50 meter diepte willen ze bijvoorbeeld een museum aan de Azteken wijden, de grondleggers van Mexico-Stad. De bodem onder de stad zit vol ruïnes uit de Azteekse tijd en in het museum zullen de stedelingen letterlijk kunnen rondwandelen in de cultuur van hun voorouders.

Dieper komen kantoren, winkels en woningen, maar ook groene promenades, die met glasvezel verlicht worden. Het moet er zo licht zijn dat er bomen en planten kunnen groeien.

Het project ligt nog op de tekentafel, maar de architecten willen het snel aan de Mexicaanse overheid presenteren en staan klaar om ermee aan de slag te gaan zodra de politici het groene licht geven.Een gat in de markt? Afbeelding

Plaats reactie

Terug naar “Wetenschap”